Niet fitte Roy Pouw kijkt tevreden terug op EK 2009.

Motorcoureur Roy Pouw uit Kerkenveld is tevreden teruggekeerd vanuit het warme Spaanse land. Afgelopen weekend werd daar op het Circuito de Albacete door de absolute top uit Europa gestreden voor de Europese titel 125 cc voor wegracemotoren. Maar liefst 44 coureurs uit 24 verschillende landen deden een gooi naar de felbegeerde titel.

Een vierde plaats in de eindstand van het Open Nederland Kampioenschap 125 cc was, als je het achteraf bekijkt nog steeds een prima resultaat in een jaar waarin zoveel tegenslag moest worden geïncasseerd. Door het behalen van dit resultaat werd het doorzettingsvermogen en karakter van Roy beloond met een uitnodiging voor het Europees Kampioenschap 125 cc. Een race, waarin de allerbesten uit Europa elkaar treffen om te strijden voor die bokaal met grote oren. Voor het team en Roy was het te hopen dat hij ook voor deze seizoensafsluiter nog een verrassing in petto had. Roy stelde het team niet teleur en verraste met het rijden van een uitstekende kwalificatie.

Op het hobbelige en technische circuit reed de coureur uit het Roy Pouw Racing Team Holland zijn ronden met verve en deed hij verrassend goed mee met de allersnelsten. In dit zeer professioneel opgezette kampioenschap gaat het om honderdsten van seconden en dat bleek ook nu. Roy kwalificeerde zich op een 21 plaats tussen allerlei Europese GP wild card rijders en was daarmee in het geheel niet ontevreden. Een verbetering van zijn rondetijden ten opzichte van de voorgaande jaren dat hij op dit circuit reed stemde iedereen positief. Dat het er hard aan toe ging bleek wel uit het feit dat zijn banden in één sessie volledig opgereden waren. Het ruwe en hobbelige circuit zorgt ervoor dat er hard gewerkt moet worden op de Aprilia racer. Dit harde werken zou later in het nadeel blijken van de niet fitte Kerkenvelder.

Zondags dan eindelijk de wedstrijd. Live op de Spaanse tv en voor dik twaalfduizend toeschouwers hoopte het team op een superstart zoals dat Roy de afgelopen tijd demonstreerde. Echter het mocht niet zo zijn, Pouw raakte in de verdrukking en moest van het gas af om erger te voorkomen. Daarmee viel hij terug tot de vierendertigste plaats en moest aan een inhaalrace beginnen, wat op dit niveau bijna onmogelijk is. Pouw kon aanklampen bij een groepje en reed samen met onder andere oud Nederlands kampioen Ernst Dubbink zijn ronden en beleefde met hem een enerverend gevecht. Na zes ronden ging, zoals later bleek, het licht al uit bij Pouw. De warmte en de vele kilometers hadden zijn tol geëist. De impact van de al weken sluimerende luchtweginfectie bleek groter dan vooraf gedacht. Pouw wist uiteindelijk te finishen op een vijfentwintigste plaats en stapte geheel gesloopt van zijn Aprilia af.

Ondanks alles was het voor Pouw een fantastische ervaring om met al deze snelle rakkers te kunnen strijden. “Je leert in een dergelijk weekend zo ontzettend veel en dat neem je toch maar weer in je rugzak met ervaringen mee naar het volgende seizoen”, aldus de jonge Kerkenvelder. Rust en een antibioticakuur moeten er nu eerst voor zorgen dat Pouw fit wordt, alvorens de voorbereidingen naar het seizoen 2010 kunnen beginnen onder het motto; “Nieuwe ronde, nieuwe kansen.”

 

Redactie Roy Pouw Racing Team Holland.
© 2023 Roy Pouw Racing / Team Holland - Wijzigingen voorbehouden